Ware muizen

Bosmuis

De bosmuis (Apodemus sylvaticus) behoort tot de ware muizen en kenmerkt zich door grote ogen en oren, een puntige snuit en een lange staart. De bosmuis heeft een geel- tot donkerbruine rug en een witte tot grijze buik. Er kan gemakkelijk verwarring optreden met de grote bosmuis of andere ware muizen.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de bosmuis vind je hier.

Bosmuis Maaike Plomp

Grote bosmuis

De grote bosmuis (Apodemus flavicollis) behoort tot de ware muizen en kenmerkt zich door grote ogen en oren, een puntige snuit en een zeer lange staart. De grote bosmuis heeft aan de bovenzijde een roest- tot goudgele bruine vacht en is aan de onderzijde (zuiver)wit, met een scherp contrasterende overgang van buik naar rug. Er kan gemakkelijk verwarring optreden met de bosmuis of andere ware muizen.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de grote bosmuis vind je hier.

Grote Bosmuis Wesley Overman

Huismuis

De huismuis (Mus musculus) is slank gebouwd en heeft een variabele vachtkleur. De soort lijkt meestal vrij éénkleurig met een iets lichtere buik. Hij heeft een kop-romplengte van 75-100 mm. Van de huismuis worden er genetisch gezien vijf ondersoorten onderscheiden. In Nederland komt de westelijke huismuis voor.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de huismuis vind je hier.

Huismuis Wesley Overman