Spitsmuizen

Dwergspitsmuis

De dwergspitsmuis (Sorex minutus) heeft een zandbruine tot donkerbruine vacht op de rug en flanken en een grauwwitte vacht op de buik. De soort heeft roodgepunte tanden en kiezen is de kleinste insecteneter van Nederland. Verwarring met andere spitsmuizen kan optreden.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de dwergspitsmuis vind je hier.

Dwergspitsmuis Wesley Overman

Gewone bosspitsmuis en tweekleurige bosspitsmuis

Ook de gewone bosspitsmuis (Sorex araneus) en tweekleurige bosspitsmuis (Sorex coronatus) zijn insecteneters. Beide soorten bosspitsmuizen hebben tanden met roodbruine punten. De vacht op de rug is meestal donkerbruin en op de buik grijzig wit. De tweekleurige bosspitsmuis wordt pas vanaf 1965 gezien als aparte soort. Op basis van uiterlijke kenmerken zijn ze onmogelijk te onderscheiden. Ook verwarring met andere spitsmuizen kan optreden.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de gewone bosspitsmuis vind je hier.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de tweekleurige bosspitsmuis vind je hier.

Gewone bosspitsmuis Wesley Overman

Tweekleurige bosspitsmuis Wesley Overman

Huisspitsmuis

De huispitsmuis (Crocidura russula) is een insecteneter met witte tanden en kiezen. De soort heeft een grijsbruine vacht, oorschelpen die duidelijk buiten de vacht steken en een staart met lange afstaande haren. Verwarring met andere spitsmuizen kan optreden.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de gewone huisspitsmuis vind je hier.

Huisspitsmuis Wesley Overman

Veldspitsmuis

De veldspitsmuis (Crocidura leucodon) is onze tweede wittandige insecteneter. Anders dan de huisspitsmuis is de bovenzijde van het lichaam bruin tot zwart gekleurd met een scherp contrasterende wit tot grijze onderzijde. De haren op de duidelijk tweekleurige staart zijn deels afstaand. Verwarring met andere spitsmuizen kan optreden.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de veldspitsmuis vind je hier.

Veldspitsmuis Wesley Overman

Waterspitsmuis

De waterspitsmuis (Neomys fodiens) is onze grootste roodtandige insecteneter en tevens de grootste spitsmuissoort van Europa. De vacht op de rug is donkerbruin tot zwart en op de buik grijzig wit. Vaak zit er een wit vlekje achter de oren en/of ogen. Verwarring met andere spitsmuizen kan optreden.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de waterspitsmuis vind je hier.

Waterspitsmuis Wesley Overman

Mol

De mol (Talpa europaea) is ook een soort uit de orde der insecteneters. Anders dan spitsmuizen brengt hij de grootste tijd van zijn leven onder de grond door. De mol heeft grote tot graafhanden omgevormde voorpoten waar hij uitstekend mee kan graven. De mol heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen, maar hij is niet blind.

Lees hier meer.

Een actueel verspreidingsoverzicht van de mol vind je hier.